Hajens sanser

Hajens sanser

Hajen har syv sanser: lugtesans, sidelinie, elektroreception, hørelse, smagssans, berøring og syn.

Lugtesans

Hajen har to næsebor der sender signaler til hjernen, når vand der passerer dem indeholder duft. Når en haj opfanger en duft, følger den duften ved at svinge hovedet fra side til side hvorved den kan bedømme, hvilken retning duften kommer fra. Hajens næsebor hænger ikke sammen med munden og bruges ikke til at trække vejret med – kun til jagt og til at opfange feromoner fra det modsatte køn. Hajens lugtesans er berømt og det er forståeligt – en haj kan nemlig lugte 1 mililiter blod i tusind liter vand.

Sidelinie

I mange år har forskere troet, at hajens evne til at finde sårede dyr skyldtes dens lugtesans, men man har senere opdaget, at hajens sidelinie, der kan måle tryk, også bruges til at spore bytte. Sidelinien ligger lige under huden på snuden og langs hajens sider.  Når en fisk bevæger sig gennem vandet udsender den trykbølger som hajens sidelinie opfanger og sender signal til hjernen. Blandet med den duft, en fisk efterlader sig i vandet, kan hajen bruge disse trykbølger til at spore byttet.

Elektroreception

Elektroreception

Elektroreceptions porrer - Kilde: {link:http://dsc.discovery.com}Discovery{/link}

Hajen har små porrer på hovedet der fungerer som vibrationsdetektorer. Byttedyrenes bevægelser danner elektriske impulser der via saltet opfattes af hajen. Hajen kan kan opfatte helt ned til en millardenedel af en volt – det svarer nogenlunde til hvis du stødte to AA batterier sammen 1600 km væk fra hajen. De bruger også denne sans til at navigere med – de følger Jordens magnetfelter. Ingen landlevende dyr har denne evne, da det kun fungerer i saltvand.

Hørelse

Hajer har ører, men de fungerer ikke som menneskets. I stedet for at opfange lyd, opfanger de nemlig vibrationer. Der er også små hår i ørerne der kan mærke forandringer i vandet.

Smagssans og berøring

Hajer bider ofte deres bytte for at bedømme hvad det er og om de skal spise det. De bedømmer det ud fra hvordan emnet føles i deres mund – om det er blødt eller hårdt – og ikke så meget hvordan det smager. De kan dog sagtens smage med porrer, der er fordelt rundt i deres mund og ikke på tungen som hos mennesker.

Hvidhajens øje

Hvidhajens øje - Kilde: Caterina Gennaro/{link:http://www.marinephotobankcom}Marine PhotoBank{/link}

Syn

Hajers øjne kan nogle gange ligne sorte huller, men de har faktisk både pupiller og øjenfarve som mennesker. De ser ret godt i mørkt vand, men deres øjne er ikke i stand til at formgive ting og de bruger derfor ofte deres mund til at bedømme, hvad ting er. Derimod ser de i farve – hvorfor, ved forskere endnu ikke.

 

 

Kilder: DiscoveryWildaidshark.org


Spred budskabet:

Kommentarer

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck